Виробниче навчання

      

Під час війни, яку розв’язала росія, українці об’єдналися, аби досягти перемоги разом. Кожен на своєму місці робить усе можливе, щоб визволити свої землі від ворога та підтримати країну.

Працівники ПТУ №46 с. Лазірки Бган Л.М., Фурко Н.О., Скрипка Т.А., Симоненко А.Л., Якушенко О.З., Несен Т.М., Зіняк О.В., Виповська І.Г., Візір Р.І. брали активну участь у випіканні різноманітних смаколиків для тих, хто ризикує своїм життям на «нульових» позиціях, хто виконує бойові завдання. Крім того, майстрині виготовляли кулінарні та кондитерські вироби на благодійний захід для допомоги ЗСУ, який відбувся 8 квітня в Зональному будинку культури.

Ми вдячні нашим захисникам і захисницям, адже завдяки їм ми сьогодні живемо у незламній країні. Віримо в ЗСУ! Віримо в нашу перемогу!

22 березня – Свято 40 святих. 

Нехай святі охороняють кожного із нас!

Перемоги всім, миру, радості, здоров’я, щастя, добра, любові,

Божого благословіння вам та вашим рідним!

За традицією, господині в цей день ліплять 40 вареників, печуть “жайворонків “.

Тому сьогодні учні групи ТУ-2 на уроці виробничого навчарння з майстром Симоненко Аліною Леонідівною приготували 40 вареників з різними начинками та пригостили всіх присутніх!

16 лютого в Професійно- технічному училищі №46 відбувся майстер-клас з виготовлення суші для учнів І, ІІ, ІІІ курсів.

Майстер виробничого навчання Симоненко Аліна Леонідівна розповіла, звідки походить ця страва, а також які різновиди вона має, з яких інгредієнтів готується та які особливості вживання має. Учні з цікавістю та задоволенням опанували один із трендів споживання японської кухні та спробували самостійно приготувати роли “Футомакі” і “Уромакі”.

На завершення всі учасники майстер-класу отримали сертифікати про успішне опанування даної теми.

Звіт про проведення Тижня кулінарного мистецтва – 2023

У професійно-технічному училищі № 46 с. Лазірки з 20 лютого 2023 р. по 25 лютого 2023 р. був проведений Тиждень кулінарного мистецтва.

Мета проведення Тижня – створення оптимальних умов для розвитку  індивідуальних, інтелектуальних, творчих, спеціальних здібностей учнів та стимулювання їх творчої діяльності.

До підготовки і проведення Тижня кулінарного мистецтва залучалися викладачі професійно-теоретичної підготовки, майстри виробничого навчання, учні училища. Тематика тижня була оригінальною, але разом з тим тісно пов’язаною з навчальним матеріалом, що вивчається з професії «Кухар», за якою готують учнів училища. Особливістю цьогорічного заходу стало поєднання онлайн та очних форм проведення Тижня.

Складовими Тижня кулінарного мистецтва були:

  1. Відеолекторій «Світ кулінарії».
  2. Вікторина «Як я знаю українську кухню.
  3. Віртуальна подорож Країною кулінарії «Екзотичні страви світу».
  4. Майстер-клас на тему: «Механічна кулінарна обробка морепродуктів та приготування страв з них».
  5. Благодійна акція для допомоги ЗСУ.   

Тиждень кулінарного мистецтва розпочався з відеолекторія «Світ кулінарії». Майстри виробничого навчання у цікавій і змістовній формі донесли до здобувачів освіти, що світ кулінарії багатогранний і дивовижний. Складно уявити, що зі звичних інгредієнтів можна робити такі неймовірні речі: адже улюблені страви мають довгу і складну історію, а люди здатні перетворюти базовий набір продуктів на справжні шедеври кулінарного мистецтва.

Майстер в/н Симоненко Аліна Леонідівна провела гру-вікторину «Як я знаю українську кухню». Відзначились такі учні: Бондаренко Яна, Симоненко Влада. Дівчата були найактивнішими.

Разом з майстром в/н Скрипкою Тетяною Анатоліївною учні віртуально подорожували Країною кулінарії та ознайомлювалися з приготуванням екзотичних страв інших країн. «Мандрівники» із захопленням і здивуванням слухали цікаву інформацію та висловлювали свої думки щодо вживання і приготування цих страв.

Майстром в/н групи №12 Бган Людмилою Миколаївною був проведений майстер-клас на тему: «Механічна кулінарна обробка морепродуктів та приготування страв з них». Мета майстер-класу – навчити учнів правильно обробляти морепродукти та готувати з них різні страви; використовувати свої творчі здібності при оформленні страв. Активними на майстер-класі були такі учні: Салова Діана, Ковтун Крістіна, Кострикін Микита, Ращупкіна Аліна, Плис Юлія, Зубач Марія, Арефова Вікторія. 

На завершення Тижня кулінарного мистецтва, в рамках благодійної акції «Випікаємо перемогу!» майстри виробничого навчання Фурко Надія Олександрівна, Бган Людмила Миколаївна, Скрипка Тетяна Анатоліївна приготували великий асортимент пиріжків з різними начинками та інші види випічки для відправки воїнам ЗСУ. 

10 лютого 2023 року майстер виробничого навчання ПТУ №46 с. Лазірки Бган Людмила Миколаївна провела відкритий урок з виробничого навчання на тему: «Приготування напівфабрикатів із котлетної та січеної маси з риби» в групі №12 по професії «Кухар, кондитер».

Перед учнями ставилися наступні задачі: навчитися готувати напівфабрикати із котлетної та січеної маси з риби, в процесі роботи мислити як професійні кухарі, при цьому вирішувати проблемні робочі ситуації, дотримуватися дисципліни, вимог охорони праці,  творчо підходити до трудового процесу.

При організації освітнього процесу на уроці використовувалися інформаційні, частково пошукові, проблемні, інтерактивні методи навчання.

Людмила Миколаївна Бган слідкувала, щоб усі учні були залучені до роботи, працювали активно і плідно. Це було забезпечено шляхом добору відповідних методів і форм роботи, а також за рахунок встановлення доброзичливої та психологічно комфортної робочої атмосфери.

Слід відмітити активну  діяльність на уроці учнів Войтенко В,  Салової Д, Ціпана О, Кавун К, Волик В, Бахарєвої А,  які відмінно впоралися із завданням по приготуванню напівфабрикатів із котлетної та січеної маси з риби, а саме: ковбасок рибних українських, січеників рибних українських, котлет, рулетів, биточків, тюфтелек.

Урок вийшов цікавим і змістовним. Це ще один крок у щасливе майбутнє нашої країни.

Підсумки плідної роботи

Під час РН 2. Готувати страви та гарніри з овочів, грибів у групі  №12 ПТУ №46  с. Лазірки  (професія «Кухар») був проведений урок виробничого навчання по темі «Страви і гарніри із тушкованих і запечених овочів».

Майстер виробничого навчання Бган Людмила Миколаївна особливу увагу приділила заключному інструктажу лабораторно-практичної робіти: бракеражу приготовлених страв – відповідальному і важливому у формуванні професійних навичок.

Учні показали відмінний результат по даній темі, а саме: правильно підібрали посуд для відпуску, дотрималися норм подачі і оформлення страв і гарнірів з овочів і грибів і вірно підібрали температуру подачі. Особливо активно заявили про себе Салова Діана, Кавун Крістіна. Бахарєва Анна, Волик Валентина, Зубач Марія, Арефова Вікторія.

 

На фото: останні хвилини уроку

Звіт про проведення Тижня кондитерського мистецтва-2022

         У професійно-технічному училищі  №46 с. Лазірки з 14 листопада 2022 по  18 листопада 2022 р. був проведений Тиждень кондитерського мистецтва.

         Мета проведення Тижня – популяризація професії «Кондитер», здійснення профорієнтаційної діяльності й сприяння розвитку творчих і професійних здібностей учнів.

         До підготовки і проведення Тижня кондитерського мистецтва залучалися викладачі професійно-теоретичної підготовки, майстри виробничого навчання, учні училища, а також батьки.

         Тематика Тижня була оригінальною, але разом з тим тісно пов’язаною з навчальним матеріалом, що вивчається з професії «Кондитер», за якою готують учнів училища. Особливістю цьогорічного заходу стало поєднання онлайн та очних форм проведення Тижня.

          Складовими Тижня кондитерського мистецтва були:

  • відеоконференція «Солодкий світ руками майстрів»;
  • онлайн марафон «Мамині рецепти»»;
  • вікторина «Я – КОМПЕТЕНТНИЙ!»
  • майстер-класи на теми: «Приготування пісочного тістечка «Горішок», «Грибочок»», «Оздоблення кондитерських виробів кондитерськими вершками»;
  • благодійна акція «Як удома!» для дітей ВПО.

         Тиждень кондитерського мистецтва розпочався відеоконференцією «Солодкий світ руками майстрів». Майстри виробничого навчання в  цікавій і змістовній формі донесли до здобувачів освіти, що кондитер – найбільш поширена професія серед працівників сфери обслуговування. Вона є творчою, фантазійною. На кшталт творіння митця, що малює картину, кондитер набуває знань і вмінь, тонкощів цієї делікатної справи, щоб передавати споживачу незабутній колорит улюблених ласощів, тортів, тістечок, печива, цукерок тощо.

          В період проведення Тижня кондитерського мистецтва майстром виробничого навчання Бган Людмилою Миколаївною був підготовлений та проведений майстер-клас на тему: «Приготування пісочного тістечка «Горішок», «Грибочок». Людмила Миколаївна розкрила секрети приготування пісочного тіста, надала рекомендації щодо температурного режиму приготування виробів.

       

         Майстром виробничого навчання групи №32 Скрипкою Т.А. був проведений майстер-клас на тему: «Оздоблення кондитерських виробів рослинними вершками». Мета майстер-класу –  ознайомити учнів  з технікою оздоблення кондитерських виробів; навчити використовувати  свої творчі здібності з образотворчого мистецтва під час практичної частини заняття.

          Тетяна Анатоліївна розповіла про переваги рослинних вершків. Вони прості в застосуванні, крем має ніжний, приємний солодкий смак та білий колір, стабільний при збиванні та послідуючому оформленні виробів, об’єм при збиванні збільшується в 3-3,8 рази. Можливе використанні стабілізаторів, барвників та інших наповнювачів. Глядачі мали змогу спробувати власноруч зробити оздоблення з рослиннних вершків під наглядом майстрині. Відчули себе справжніми кондитерами.

         Майстер виробничого навчання Скрипка Т.А. провела вікторину «Я – компетентний!»  серед здобувачів освіти групи №32 «Кухар, кондитер». Здобувачі освіти виконували завдання, що відповідають рівню кваліфікації «кондитер ІІІ розряду». Теоретичне завдання складалося з тестових завдань, що включають питання на знання програмного матеріалу предметів «Технологія  приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства»,  «Організація виробництва та обслуговування», «Гігієна та санітарія виробництва», «Охорона праці».

          У практичній частині конкурсу здобувачам освіти необхідно було організувати робоче місце, приготувати та презентувати вироби з дріжджового тіста. На підставі набраних балів журі конкурсу визначало переможців конкурсу фахової майстерності з професії «Кондитер».

  • Шутенко Т. – 1 місце;
  • Сікорська В. – 2 місце;
  • Осіпов Ю – 3 місце.

         Майстер виробничого навчання Симоненко Аліна Леонідівна провела онлайн-марафон «Мамині рецепти». Відзначились такі учні: Мельник Лариса та Несміян Ольга, які найдетальніше поділилися секретами приготування домашніх кондитерських виробів із маминих рецептів.

На завершення майстри виробничого навчання  Фурко Надія Олександрівна, Бган Людмила Миколаївна, Скрипка Тетяна Анатоліївна, Симоненко Аліна Леонідівна приготували великий асортимент пиріжків з різними начинками, кекси, трубочки під час благодійної акції «Як удома!» та пригостили дітей-внутрішньо переміщених осіб. Дегустація виготовлених кондитерських виробів стала смачним та приємним завершення предметного Тижня.

         За результатами проведеного Тижня складені аналітичні довідки та видано аналітичний наказ по навчальному закладу.

          Формування навичок практичного водіння зернозбирального комбайна у групі №31 за професією “Тракторист – машиніст с/г виробництва кат. “А1”, “А2”, “В1”, слюсар з ремонту с/г машин та устаткування, водій автотранспортних засобів кат “С”” – основна мета уроку індивідуального вадіння, який 09.10.2020 р. провів майстер виробничого навчання Щербатенко Анатолій Вікторович. Учні вчилися виконувати різнманітні маневри, удосконалювали знання органів керування комбайном.