Методичні заходи

У професійно-технічному училищі № 46 с. Лазірки Оржицького району діють 3 методичні комісії викладачів та майстрів виробничого навчання:

  • методична комісія викладачів загальноосвітніх предметів (голова – Якушенко Олена Захарівна);
  • методична комісія викладачів професійно-теоретичної підготовки та майстрів в/н по професії «Кухар, кондитер» (голова – Бган Л. М.);
  • методична комісія викладачів професійно-теоретичної підготовки

та майстрів в/н по професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, слюсар з ремонту с/г машин та устаткування, водій автотранспортних засобів категорії «В», «С» (голова – Візір Сергій Дмитрович).                                                                                                                                                                                                                                                                             

Мужній народе!

Наглухо знищити тебе

Ворог не зумів.

В жалобі вшануймо всіх,

Замучених голодом…

 

Учні ПТУ №46 вшануваль пам”ять жертв Голодомору покладанням квітів до памятника загиблих під час геноциду Українського народу 1932-1933 рр.

До Дня Єдності Ураїни, викладачем історії Якушенко Оленою Захарівною, було проведено виховну годину “Пишемо історію”

пегляд фільму про події на Майдані Незалежності під час Революції Гідності

вшанування пам”яті Небесної сотні хвилиною мовчання

          В рамках виховної години, учням було запропоновано написати твір “Яким я бачу майбутнє України”

         Цитати з творів учнів: “Особиста моя думка про майбутнє України. Воно в руках молоді, нового покоління, яке народилося в Україні.”, “Проблема була не стільки в самій владі, скільки в людях. люди не хочуть змінюватися, а змін чекають. Треба починати з себе. Є таке прислів”я “Чому бідні- бо дурні, чому дурні-бо бідні””, “Я б спробував дозволити безвітслткові кредити для розвитку бізнесу на перші два, три роки. Відкрив би заводи, які б виготовляли продукцію на експорт. Збільшив пенсії, заробітні плати, зменшив вартість комунальних послуг. Саджав в тюрьми всіх корумпованих чиновників.”

          У рамках Тижня професійної (професійно-технічної) освіти 23 листопада 2021 року в ПТУ№ 46 с. Лазірки відбувся Конкурс професійної майстерності серед майстрів виробничого навчання водінню автомобіля та  водіїв – працівників училища. Учасники заходу продемонстрували професійні навички. Серед учасників Конкурсу були майстри в/н водінню автомобіля Пурденко О. Г., Каменський О. Г., Дідківський Л. М., а також педагогічні працівники – випускники училища: Коваленко В. А., Колісник І. П., Щербатенко А. В. Окрасою заходу став заїзд авто леді – працівниць училища: Якушенко О. З., Бас С. А., Візір Р.І. Конкурс був пізнавальним та видовищним. Апереможці… Переможці – усі учасники дорожнього руху, які можуть бути впевнені: безпека – понад усе. На фото: нагородження учасників заходу. На відео: під час Конкурсу

Звіт про проведення Тижня «Кондитерське мистецтво»

          У професійно-технічному училищі  №46 с.Лазірки з 18 жовтня 2021 по  22 жовтня 2021 р. був проведений Тиждень з професії «Кондитер».

          Мета проведення тижня – створення оптимальних умов для розвитку індивідуальних, інтелектуальних, творчих, спеціальних здібностей учнів  та стимулювання  їх творчої діяльності, задоволення потреб педагогів у продуктивному самовираженні та популяризації професії «Кондитер».

          До підготовки і проведення Тижня «Кондитерське мистецтво» залучалися викладачі спецдисциплін , майстри виробничого навчання, учні училища, а також були запрошені кондитери-новатори.

Тематика Тижня була оригінальною, тісно пов’язана з навчальним матеріалом, що вивчається з професії «Кондитер», за якою готують учнів училища.

         Складовими Тижня «Кондитерське мистецтво» були:

  • урочисте відкриття Тижня;
  • представлення професія «Кондитер» у відеолекторії на тему: «Світ Кондитерки»;
  • проведення майстер-класів на тему: «Груша з потрійним шоколадом», «Оздоблення виробів із пряничного тіста айсингом», «Оздоблення кондитерських виробів шоколадним велюром»;
  • проведення відкритого уроку на тему: «Приготування масляних кремів»;
  • виставка-ярмарок кондитерських виробів.

 

 

Понеділок

         У понеділок, 18.10.21р., майстер виробничого навчання  Симоненко Аліна Леонідівна провела відеолекторій на тему: «Світ Кондитерки». В цікавій і змістовній формі вона донесла до здобувачів освіти, що це найбільш поширена професія серед працівників сфери обслуговування. Вона є творчою,фантазійною, на кшталт митця, що малює картину, так кондитер набуває знань і вмінь, тонкощів цієї делікатної справи, щоб передавати споживачу незабутній колорит улюблених ласощів, тортів, тістечок, печива, цукерок, тощо. 

          Крім того, майстром виробничого навчання Бган Людмилою Миколаївною був підготовлений ще один захід. Ученицею групи ТУ-2  Кравченко Катериною яка була учасницею V Полтавського конкурсу «Творчі, вмілі, завзяті», був проведений майстер-клас на тему: «Груша з потрійним шоколадом». Катерина поділилася своїми практичними вміннями готувати цей десерт.

 

          Наприкінці відеолекторії  учні отримали завдання написати есей «Чому я обрав професію кондитер».

Вівторок

19.10.21р. майстром виробничого навчання групи ТУ-2 Симоненко Аліною Леонідівною був проведений майстер-клас  на тему: «Оздоблення виробів із пряничного тіста айсингом». Мета цього майстер-класу ознайомити учнів  з технологією випікання  та оздоблення пряників та асортиментом та вимогами до якості, навчити використовувати  свої творчі здібності з образотворчого мистецтва під час практичної частини заняття. 

          Учасники імпровізували розпис на різні смаки. Учні працювали натхненно і зосереджено і як результат – пряники вийшли на славу.

 Середа

          У середу 20.10.21р. кондитер-новатор Квітка Тетяна Петрівна провела майстер-клас на тему: «Оздоблення кондитерських виробів шоколадним велюром». Вона наголосила, що мусовий торт є трендом  у сучасному кондитерському світі,пояснила, що торт складається з трьох основних частин: бісквітної  основно-фруктово конфі та ніжної мусової маси, яка заливається у форми і заморожується. Тетяна Петрівна для формування торта використовували силіконову форму «хмаринка». Особливу увагу учасників майстер-класу  вона зосередила на приготуванні та нанесенні шоколадного велюру на торт. Основною складовою цього покриття є натуральний високоякісний шоколад, який можна фарбувати у різні кольори – наносити на торт за допомогою фарбооприскувача.  

          Тетяна Петрівна продемонструвала вишукане, елегантне, сучасне оздоблення тортів. Під час майстер-класу  між автором та учнями  відбувся діалог, який збагатив присутніх новою цікавою і корисною інформацією. 

Четвер

         21.10.21р. був проведений відкритий урок на тему: «Технологія приготування масляного крему» викладачем спецдисциплін Скрипкою Т.А. у групі № 32. Цей урок проведений, щоб поглибити та розширити знання про характеристику та технологію приготування кремів, санітарні вимоги до приготування кремів та їх використання. Розвинути комунікативні компетенції у здобувачів освіти пам’ять, увагу, логічне мислення, уміння аналізувати, виділяти головне при  роботі із додатковою літературою, при вирішенні проблем у конкретних виробничих ситуаціях. Виховувати прагнення до професійного зростання та самовдосконалення,бажання отримати нові знання та  застосовувати їх у практичній діяльності.

При проведені відкритого уроку проводилась лекція з елементами бесіди, яка ілюструвалася фрагментами навчального фільму та  закріплювалась шляхом вирішення проблемних ситуацій. 

        Здобувачі освіти показали належний рівень знань та навичок, отриманих на цьому уроці.

П’ятниця

         22.10.21р майстрами виробничого навчання  Фурко Н.О., Бган Л.М., Скрипка Т.А., Симоненко А.Л, разом з своїми помічниками приготували великий асортимент пиріжків з різними начинками. Вони пригостили випічкою педагогічних працівників та учнів навчального закладу. Найкращою нагородою для кондитерів у цей день стали компліменти від «споживачів» . 

          Також були визначені автори  найкращих есеїв «Чому я обрав професію Кондитера». Ними стали учениці групи ТУ-2 Тараненко Марина, Пріщенко Яна.

Фінальним акордом Тижня «Кондитерське мистецтво» стала загальна лінійка, на якій було підведено підсумки заходи. Крім того, члени методичної комісії обговорили результати Тижня на черговому засіданні (протокол № 4 від 17.11.2021р).

.

29 вересня 2021 року було проведено заходи присвячені 80-ій річниці Бабиного Яру

Похилений вітром осіннім,
Над Бабиним Яром стою.
Отця сивобрового бачу,
І брата, і матір свою.

Не тут вони тяжко вмирали,
Не тут вони зморені сплять.
Та їхні молитви й благання
В деревах десь тут шелестять.

Тут Київ та рід мій козацький,
Тут наша свобода в крові.
Над братнім усопшим народом
Ми молимось, мертві й живі.

Я бачу – то мамині сльози
Блискочуть на хвилях Дніпра,
Я знаю – моя Україна
Воскресне на поклик добра!

.